Zbilansowana dieta to punkt wyjścia do poprawy zdrowia. Zasady zdrowego żywienia zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. Przedstawia je talerz, którego połowę zajmują warzywa i owoce, a na dwie pozostałe ćwiartki przypadają produkty zbożowe i produkty białkowo-tłuszczowe. Zabieg ten miał na celu zobrazowanie jakie proporcje poszczególnych grup produktów powinny być spożywane w ciągu dnia. Ważna jest jest stopniowa zmiana nawyków żywieniowych.
Eksperci z zakresu zdrowego żywienia sugerują, że należy spożywać w większej ilości:
Produkty, które należy ograniczyć w diecie to:
Sugeruje się także unikanie smażenia i grillowania, a zalecane sposoby obróbki termicznej to gotowanie na parze, duszenie i pieczenie.
W kwestii utrzymania zdrowia ważne są regularne wizyty lekarskie i wykonywanie profilaktycznych badań laboratoryjnych.